Yang og yin

Test
Danseren/Natarajasana

Du har helt sikkert hørt om yang og yin før, men hva er det egentlig? Jeg har nok mye yang som en del av min personlighet og i dette innlegget vil jeg dele litt av min erfaring med deg. Jeg tiltrekkes yang og noen ganger mer enn jeg har godt av. Det var også derfor jeg startet med yoga, men det kommer jeg mer tilbake til senere i innlegget. Først litt kort om hva yang og yin er.

Yang/Yin er en kinesisk teori/filosofi og det er et stort tema. Jeg skal forsøke å beskrive det kort og enkelt.

Yang

Yang oppfattes som det maskuline, kraftfulle og energiske. Symbolet på yang er solen (Ha) og oppfattes som det varme og lyse.

Innen yoga kan yogastiler som Ashtanga, Vinyasa, Power Yoga og Hatha yoga beskrives som Yang.

Yin

Yin oppfattes som det feminine, passive/rolige og myke. Symbolet for yin er månen (Tha) og oppfattes som det kalde og mørke.

Innen yoga kan meditasjon, Yin yoga og Restorative yoga beskrives som Yin.

Et klassisk ordtak sier at Yang uten Yin er som en hest uten tøyler og Yin uten Yang er noe kaldt og bedrøvelig. Feil balanse mellom Yang og Yin skaper dårlig helse. Vi trenger begge deler. Man trenger nødvendigvis ikke være interessert i filosofien bak yang og yin, men personlig synes jeg Yang/Yin beskriver balansen vi trenger mellom aktivitet og hvile på en fin måte. Tiden vi lever i er preget av mye yang. “Verden” verdsetter effektivitet og tempo. Generelt tar vi oss lite tid til stillheten, vårt indre og hvilen. Yang og Yin er et samspill og den ene er avhengig av den andre. Det er alltid litt Yin i Yang og motsatt. Inne i Yin er øyet til Yang og i Yang er øyet til Yin.

Min historie

For 10 år siden trente jeg 10-12 timer i uka. Jeg løp, syklet, svømte og trente styrke. Det ble mange løp, som Ironman 70,3, halv- og helmaraton, hinderløp som The Beast og Toughest, Rockman Swimrun og en hel del andre løp. Jeg elsket det! Kjenne på å bli skikkelig sliten, mestre og gleden av å komme i mål. Riktignok ikke først, men det betydde ingenting. Sett i ettertid ser jeg at jeg trente og pushet meg selv altfor hardt. Det endte i skader og en “pinnestiv” kropp med mye vondter. ..

Jeg startet med yoga for å forebygge skader og for å mykne opp kroppen. Alt dette kun med formål å kunne løpe langt og fortsette hardkjøret. Lite visste jeg da…

10 år etter at jeg startet med yoga har mye endret seg. Både fysisk, mentalt og emosjonelt. Jeg tar fortsatt på meg joggeskoene og løper 2-3 ganger i uka, men jeg løper på en helt annen måte enn før. Kortere og seinere og det det er helt fint! Yoga har endret hvordan jeg ser på kroppen min. Den fysiske kroppen er så mye mer enn bare muskler. Også det mentale og emosjonelle har endret seg hos meg. For 10 år siden “tålte jeg alt” og du kunne sikkert sendt meg i krigen. Det er ingenting feil med å være fysisk og mentalt sterk, det er en veldig bra ting. Det som kanskje ikke er så bra er når man ikke tillater seg å være sliten, lei seg, sint , sårbar osv. Da kan man nok fort bli “hard og kynisk”. For lite hvile gjør at man fort får skader og i noen tilfeller kan bli utbrent. Jeg har heldigvis aldri vært utbrent, men har nok i likhet med mange andre truffet på ett par lettvegger. Fra å hele tiden pushe grenser og tåle alt (bortsett fra stillheten), ser jeg nå verdien av å sette grenser og tillate meg selv å mykne både på utsiden og innsiden. Kroppen er blitt mykere, balansen er på bedringens vei og jeg syns stillheten er fin. Jeg er heldig og har en god helse og den ønsker jeg å ta vare på. Jeg sier absolutt ikke at det er lett å finne balansen, mellom yang og yin, men vi kan øve oss sammen, litt hver dag.

Ønsker deg en riktig fin sommer!

Hilsen Brit Lise, Hibnes Yoga

%d bloggere liker dette: